Word jij gepest tijdens je vakantiewerk?

26/06/18
newsImg

Het komt steeds vaker voor, vakantiekrachten en tijdelijk personeel dat gepest word op de werkvloer.

Het komt steeds vaker voor, vakantiekrachten en tijdelijk personeel dat gepest word op de werkvloer. Bij vakantiekrachten gebeurt dit vaak omdat deze medewerkers erg onervaren zijn en soms voor het eerst op de werkvloer staan. Ook tijdelijke werknemers hebben vaak last van pestgedrag, vaak gebeurt dit omdat het vaste personeel bang is dat het vervangen gaat worden als de tijdelijke werknemer het werk beter uitvoert.

Wanneer word plagen pesten?


Vaak wordt er gedacht dat het gaat om plagen maar voelt het bij het slachtoffer al lang als pesten, zolang het structureel gebeurd bij dezelfde persoon is het al snel pesten. Als je als slachtoffer elke werkdag verbaal of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd word of aangevallen kun je het best contact opnemen met je werkgever of vertrouwenspersoon.

Kan pesten strafbaar worden gesteld?

Ongeveer 10% van de werkgevers geeft aan dat ze wel een last hebben van intimidatie op de werkvloer. Bij vakantiekrachten is deze groep nog veel groter, vakantiekrachten zijn vaak dan ook een makkelijk slachtoffer die niet snel bij de werkgever aan zal kloppen. Vaak gebeurt dit niet omdat er door de vakantiekracht gedacht word dat het toch maar om een korte werkperiode gaat, ook is er de angst dat ze misschien zelf wel ontslagen worden. Bij het structureel pesten van werknemers is het zeker mogelijk om strafbaar gesteld te worden. Ook moet je niet opkijken van ontslag.