Blog 2: Op 1 januari € 0,- omzet

02/01/17
newsImg

Wanneer de datum van je mobiele telefoon en je horloge verandert van 31 december naar 1 januari klinken er knallende kurken, gejuich en de harde knallen van het vuurwerk. Iedereen is blij, want er breekt weer een nieuwe periode aan. Je neemt afscheid van het oude jaar en start vol frisse moed en met goede voornemens en nieuwe doelstellingen aan het nieuwe jaar. Het is feest!

Een ondernemer moet op dat moment altijd even slikken.

Op het moment van de start van het nieuwe jaar sluit hij de boeken van het afgelopen jaar en breekt voor zijn onderneming ook een nieuw boekjaar aan. Het nieuwe boekjaar waarin op 1 januari weer alle metertjes op nul staan; gerealiseerde omzet en marge zijn nul. Op de kermis zeggen ze dan “nieuwe ronde, nieuwe kansen!”. In het monopoly spel ontvang je salaris of startgeld wanneer je langs start komt, maar op 1 januari ligt er geen startbedrag klaar voor de ondernemer. Kortom een jaarwisseling is ook wel een koude douche voor de ondernemer.

Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten. Het is immers slechts een momentopname. Bovendien is het natuurlijk zo dat op 1 januari de omzet op nul staat, maar ook de kosten nog nul zijn. Dus per saldo is er niets aan de hand. Wanneer we het boekhoud-denken achterwege laten, is de overgang van 31 december naar 1 januari gelijk aan de overgang van 30 december naar 31 december of 7 juli naar 8 juli. Gelukkig biedt het openen van een nieuw boekjaar ook een voordeel. Het is een natuurlijk moment om nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar. Het helpt jezelf te focussen, nieuwe doelen te stellen en een jaarplan te maken. Inderdaad, net zoals op de kermis; “nieuwe ronde, nieuwe kansen!”. Let wel; dat nieuwe jaarplan heb je natuurlijk al eerder gemaakt en dat ga je niet pas op 1 januari opstellen.

En wanneer de ondernemer zorgt voor een lange termijn ondernemingsplan en met daar onderliggend de jaarplannen, is er al helemaal niets aan de hand op oudejaarsavond. En kan de ondernemer zich ook zorgeloos storten in het nieuwjaarsfeest-gedruis en vol vertrouwen alle nieuwjaarsborrels in het nieuwe jaar afgaan.