teaser small

Wetten, regels en tips over werkkleding

Werkkleding is kleding die nodig is voor het werk en dat normaal gesproken niet geschikt is om in de vrije tijd te dragen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijfskleding (nodig voor herkenning, eenheid) en veiligheidskleding (vereist voor veiligheid, gezondheid).

Wie zorgt ervoor de werkkleding?

Bijna altijd is de werkgever verantwoordelijk voor het betalen en het regelen van de werkkleding. Als dit niet het geval is staat dat in de arbeidsovereenkomst of is het in de bedrijfstak gebruikelijk dat de werknemer zelf voor zijn werkkleding zorgt. Het is ook belangrijk om van te voren onderwerpen over je werkkleding af te spreken met je werkgever. Zoals; wie betaald de kosten voor het onderhoud (wassen bijvoorbeeld) of wanneer wordt de werkkleding vervangen en wie gaat dat betalen?

Voor de werkgever wordt het verstrekken van werkkleding niet belast met loonbelasting en premies als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De werknemer de kleding niet meer naar huis neemt.
  • De kleding niet geschikt is voor privé gebruik.
  • De kleding (wel geschikt is voor privé gebruik, maar) voorzien is van het logo of de naam van de werkgever, welke groter is afgebeeld dan 70 vierkante centimeter (bijv. 7 bij 10 cm).

Welke kleding moet ik aan tijdens mijn sollicitatiegesprek?

Bij het kiezen van je kleding voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je weet wat er verwacht wordt bij het bedrijf. Als je gaat solliciteren bij een hippe kleding winkel kun je wat hipper omgaan met je outfit dan als je gaat solliciteren bij een advocatenkantoor.
Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief op socialmedia, vaak kun je daar al op zien wat de dresscode is in dat bedrijf. Je kunt je outfit hier op aanpassen maar het beste is om net één stapje verder te gaan, zo laat je zien dat je je best hebt gedaan voor je kledingkeuze. Verder is het erg belangrijk om gestreken kleding en verzorgde schoenen aan te hebben.

Welke kleuren kun je het beste dragen?

De kleuren die je in je kleding draagt schetsen onbewust al een beeld bij je gesprekspartner. Daarom is het belangrijk om er goed over na te denken, welke kleuren je gaat dragen bij je sollicitatiegesprek.
Voor echt zakelijke bedrijven kun je het best kiezen voor de kleuren blauw en wit, deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, rust en geloofwaardigheid. Daarom worden deze kleuren vaak gedragen op kantoor. Andere rustige, maar warme kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn wat vrouwelijker en geven een warm gevoel, terwijl je er toch nog een zakelijke uitstraling mee hebt.
De wat opvallendere kleuren zoals rood, geel of groen geven een meer energieke en creatieve uitstraling.

De kleuren die je gebruikt moet je ook aanpassen aan het bedrijf, want misschien zijn de creatieve kleuren wel nodig voor de functie waar je voor solliciteert. Bij een creatieve outfit is het belangrijk om op te passen met het gebruik van printjes. Dit omdat deze erg smaakgevoelig zijn. Verder wordt het ook afgeraden om een zwarte blouse of shirt aan te doen omdat deze erg hard en gevoelloos kunnen overkomen.
Het is natuurlijk ook belangrijk om je wel fijn te voelen in de kleding en kleuren keuze waarvoor je kiest.

10 sollicitatiegesprek tips